Peklowany boczek
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Wielkanoc, Boczek « poprzedni | następny »
Śliweczka - Przepis na: Peklowany boczek offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 133
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Peklowany boczek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 9

Domowy,pieczony boczek,wcześniej zapeklowany.


trudność: łatwe
czas:

Peklowany boczek - SKŁADNIKI:

  • 1 kg świeżego boczku(cienki płat)
  • 60 g soli peklowana
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4-5 goździki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • 3-4 liście laurowe

Peklowany boczek - PRZYGOTOWANIE:

Boczek umyć,osuszyć i natrzeć solą peklowaną,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami(wszystkie przyprawy w ziarenkach zmielić dość grubo lub rozbić tłuczkiem,a liście laurowe poszarpać na małe kawałki).Tak przygotowane mięso zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia usunąć folię i zalać mięso zimną,przegotowaną wodą(woda musi przykrywać całe mięso).Peklować w chłodnym miejscu 4-6 dni.Po tym czasie boczek dokładnie umyć,zrolować,zawiązać ciasno sznurkiem(można użyć specjalnej siatki),umieścić w brytfance,skropić lekko wodą i piec w piekarniku pod przykryciem około 1 godz 15-20 min do półtorej godziny.Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i przypiec,często podlewając powstałym z pieczenia sosem.Kroić w cienkie plasterki po całkowitym wystygnięciu mięsa.Przepyszny do kanapek i dużo dłużej zachowuje świeżość,niż kupne wędliny.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Peklowany boczek (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2011-01-01 23:05
Alez mniamusny!
Skomentuj
Oceń:
0
marek259

marek259
offline

2011-01-02 13:47
fajna wędlinka
Skomentuj
Oceń:
0
margolata

margolata
offline

2011-01-03 22:09
No to jestem w raju :)
Skomentuj
Oceń:
0
Bahus

Bahus
offline

2011-04-19 19:36
Super pyszne. Uwielbiam tego typu potrawy z boczku...(na przekór mojemu lekarzowi) Zapeklowałem w niedzielę a w Wielką Sobotę będę piekł ...
Skomentuj
Oceń:
0
hoffija44

hoffija44
offline

2012-11-21 18:55
Dobrze ,że podzieliłaś się Śliweczko tym przepisem :)))))))))))
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-11-21 19:01
Jaki fajny przepis! Wrzucam do ulubionych, będzie w sam raz na święta :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Ślimaczki z jagodami i serkiem mascarpone Snikersowy sernik Ślimaczki z boczkiem
Kotleciki  ziemniaczane Jajka na przekąskę Faszerowana cukinia piersią indyka
Muffiny cytrynowe z rodzynkami Drożdżowa tarta z serem i owocami Muffiny śmietankowe z borówkami
Chlebek pita z patelni Zapiekanka z porem i ananasem Puszyste ciasto z malinami i galaretką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane