marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pieczony dorsz z czerwonym pesto.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na pesto czerwone drobno zmiksować,doprawić,dodać oliwę,wymieszać.Dorsza oprószyć przyprawami,posmarować pesto i piec z 20 min.

Pieczony dorsz z czerwonym pesto.

Składniki:

Pieczony dorsz z czerwonym pesto.

 

  • 600 g.filetów z dorsza,
  • 150 g. pomidorów suszonych,
  • pół pęczka świeżej bazylii,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 50 g.twardego sera,np.parmezanu,
  • 50 g.migdałów Bakallino,
  • 80 ml.oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 70 ml.białego wina,
  • 4 ćwiartki cytryny,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Pieczony dorsz z czerwonym pesto.
Migdały,czosnek,suszone pomidory,natkę pietruszki,ser i bazylię
drobno zmiksować,doprawić solą i pieprzem,dolewać stopniowo o-
-liwę.Masa musi być gęsta.Rybę oprószyć solą i pieprzem,posmar-
-ować z jednej strony pesto i ułożyć ją w naczyniu do zapiekania,któ-
-rego dno wysmarować winem z resztą oliwy.Wstawić całość do na-
-grzanego do 180 st.C piekarnika i piec z 20 min..Potrawę podawać z makaronem tagliatelle i sosem z pieczenia.Makaron wymieszać wcześniej z pesto i posiekaną natką pietruszki.Serwować z cząstkami cytryny.

Tagi:

sery ser dorsz