Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pierogi z kaszą gryczana i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo dobre pierożki, smakują nawet tym, którzy nie przepadają za kaszą

Pierogi z kaszą gryczana i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczana i boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczana i boczkiem
CIASTO: Z mąki, jajka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dobre, kiedy po naciśnięciu je palcem " wraca na miejsce". Wyrobione ciasto pozostawiamy pod lnianą ściereczką na ok 10 min aby "odpoczęło". Ciasto dzielimy na 4 części. Bierzemy po jednej części ciasta i wałkujemy na grubość ok 2-3 milimetrów(chyba, że ktoś woli grubiej:))), wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. FARSZ: Kaszę ugotować w 2 szkl mąki z dodatkiem 1 łyżki masła, przestudzić. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać do kaszy. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i zrumienić. Dodać do kaszy. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać nadziewać pierogi. Pierogi podawać z cebulką. Smacznego
Pierogi z kaszą gryczana i boczkiem
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy z cebulką
Pierogi z kaszą gryczana i boczkiem
Do ugotowanej kaszy dodajemy boczek z cebulka, ziemniaki przeciśnięte przez praskę i przyprawy
Pierogi z kaszą gryczana i boczkiem
Całość mieszamy na farsz i lepimy pierożki
Pierogi z kaszą gryczana i boczkiem
Zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie