2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1425]

Pizza ala meksykańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszna i lekka pizza w meksykańskim stylu z warzywami i krewetkami w roli głównej, nie zawsze musi być w tradycyjnej wersji!

Pizza ala meksykańska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza ala meksykańska

 

  • Ciasto:
  • na dwie okrągłe pizze:
  • 25 dag mąki pszennej typ 650
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pizza ala meksykańska
Ciasto: Ciepłą wodę łączymy z ciepłym mlekiem, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem solą wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto wlewając w trakcie oliwę. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Gotowe wyrośnięte dzielimy na dwie części wałujemy na okrągły placek.Nadzienie: W rondelku rozgrzewamy masło dodajemy mrożona mieszankę dusimy pod przykryciem 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cały odparuje. Krewetki osączamy z zalewy.Ketchup mieszamy z pastą z suszonych pomidorów, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gotowe placki smarujemy nadzieniem z ketchupu posypujemy grubo tartym serem żółtym rozkładamy mieszankę warzywną i na wierzchu rozkładamy krewetki.Posypujemy przyprawą z czosnkiem niedźwiedzim. Wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika.Pieczemy 15 minut.Podajemy natychmiast po wyjęciu z pieca.
Pizza ala meksykańska
ciasto drożdżowe po wyrośnięciu przed formowaniem placków
Pizza ala meksykańska
mrożoną mieszankę dusimy na masełku do odparowania
Pizza ala meksykańska
smarujemy placki pastą posypujemy startym serem
Pizza ala meksykańska
pizza przed pieczeniem posypana warzywami i krewetkami