Właściwości amarantusa przeszły już wręcz do legendy.  Nazywany złotem inków, został okrzyknięty zbożem XXI wieku. Zawiera dużo białka, błonnika i wiele cennych minerałów,  między innymi  żelazo. Do tego jest lekkostrawny i  nie zawiera glutenu. W sklepach możemy spotkać ziarno z amarantusa,  mąkę, płatki, a nawet olej. Dostępny jest również popping,  czyli amarantus ekspandowany, by osiągnąć  ten produkt poddaje się  ziarna procesowi  podobnemu do technologii popcornu. Używamy go do tworzenia pysznych sałatek, placków, ciast, pieczywa, czy deserów oraz w zastępstwie innych kasz. Gotowanie amarantusa  nie powinno nam sprawić żadnych trudności. Do garnka wlewamy około dwa razy tyle wody co ziaren i gotujemy je 20 minut na małym ogniu do czasu wchłonięcia płynu.
 
Ciasteczka z amarantusa

Ciasteczka z amarantusa

Przyrządzenie ciasteczek z amarantusa  będzie ciekawą odmianą w naszej kuchni. Do ich przygotowania możemy wykorzystać  mąkę z tego ziarna, czy nawet wcześniej ugotowaną kaszę. Wyczarujemy z nich pyszne, zdrowe i dietetyczne ciasteczka. Oprócz amarantusa musimy dodać, tak jak do innych ciasteczek, tłuszcz np. masło lub olej,  jajka lub ugotowane ziarna lnu oraz coś na osłodę, cukier, miód lub stewie. Dodatkami do nich może być czekolada, suszone owoce oraz orzechy.

Placki z amarantusa

Do upieczenia placków z amarantusa wystarczy nam mąka z tego zboża lub ugotowane ziarno, jajko, mleko lub maślanka oraz cukier, jeśli mają być one na słodko. Dodatek sody oczyszczonej spowoduje spulchnienie naszych placuszków, natomiast  mąka kukurydziana nada naszej potrawie słonecznego koloru. Do słodkich wypieków wykorzystajmy również banany, wiórki kokosowe oraz cynamon. Do wytrawnych dodajmy warzywa. Starta cukinia, marchewka, czy nawet ziemniaki, zapewnią pyszną wytrawną przekąskę, lub danie główne. Takie placki są bezglutenowe, więc polecamy je osobom cierpiącym na nietolerancje tego związku.

Naleśniki z mąki amarantusowej

Naleśniki z mąki amarantusowej

Naleśniki z różnymi słodkimi farszami to jedno z najczęściej przyrządzanych dań na podwieczorek dla dzieci. Część rodziców zastanawia się jak przyrządzać ten smakołyk, by był jak najbardziej wartościowy i zdrowy.
Naleśniki z mąki amarantusowej spełniają na pewno te wymagania, dodatkowo są bezglutenowe, więc osoby z nietolerancją tego związku mogą je spokojnie spożywać . Przyrządzamy je w ten sam sposób jak naleśniki przygotowywane z innych rodzajów mąki.  Dodajemy mleko, jajka oraz odrobinę soli, następnie smażymy na patelni. W ten sposób możemy zaserwować naszym pociechom naleśniki z bananami, dżemem, twarogiem, lub innym ulubionym nadzieniem. Mogą one być również bazą do przyrządzenia naleśników z farszem wytrawnym, takim jaki lubimy najbardziej.

Ciasto z amarantusa

Ciasto z amarantusa

Ciasta bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością. Jest to spowodowane często spotykaną nietolerancją na gluten.  Ciasto z amarantusa będzie idealnym rozwiązaniem w takiej sytuacji.  Czy chcemy upiec ciasto sypane, kruche, czy bez jajek lub mleka,  zawsze możemy wykorzystać do niego mąkę amarantusową.  Jeśli mamy swój ulubiony przepis warto spróbować  upiec go przy użyciu właśnie tej mąki. 

Sałatka z amarantusem

Sałatka z amarantusem

Zdrowe sałatki często goszczą na naszych stołach.  Jednym z dodatków do nich są kasze, dlatego amarantus, który jest źródłem wielu cennych minerałów i witamin, powinien pojawiać się jako jeden z ich składników. Może być dodatkiem do sałatek z tuńczykiem, krewetkami, roszponką, czy z kiełkami rzodkiewki. Jeśli ktoś woli kuchnie  na słodko może go dodać do sałatki owocowej, na przykład z melonem, lub pomarańczą. 

Chleb z amarantusem

Chleb z amarantusem

Przepisy na chleb bezglutenowy obecnie są rozchwytywane.  Dodatkowo premiowane  jest  pieczywo wykonywane na bazie zakwasu.  Chleb z amarantusa jeszcze rzadko pojawia się na naszych stołach, jednak coraz częściej po niego sięgamy, dzięki wielu zdrowotnym właściwościom, które posiada. Do chleba z mąki z amarantusa dobrze jest dodać część mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, wypieki będą wtedy bardziej lekkie. Idealnym składnikiem  będą również pestki dyni, słonecznika, czy sezam, które urozmaicą smak naszego pieczywa.

Znaleźliśmy przepisów w kategorii Amarantus