Mąka amarantusowa powstaje z nasion szkarłatu, czyli amarantusa. Jest to jedna ze starszych uprawianych roślin, jednak produkty z niej pojawiły się nie tak dawno. Amarantus pod względem zawartości składników odżywczych i witamin jest bardzo cenny i pożądany w diecie, dlatego warto od czasu do czasu zastosować w kuchni produkty wytwarzane z jego nasion, np. mąkę.
Co ważne, taka mąka nie zawiera glutenu, więc jest niezastąpiona u osób z jego nietolerancją. Kolejną istotną zaletą amarantusa, a więc także i mąki amarantusowej jest obecność "magicznej substancji" jakim jest skwalen - który opóźnia procesy starzenia się komórek. Poza tym, jest zasobny w błonnik pokarmowy, żelazo oraz magnez i takie witaminy jak wit. E, A i C.
Oprócz tego, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia.Mąkę amarantusową możemy dodawać do ciast naleśnikowych (w proporcji ok. 1:5 względem mąki pszennej), ciastek i innych wypieków. Możemy dowolnie z nią eksperymentować i stwarzać własne pomysły na jej wykorzystanie w kuchni :)
Co ważne, taka mąka nie zawiera glutenu, więc jest niezastąpiona u osób z jego nietolerancją. Kolejną istotną zaletą amarantusa, a więc także i mąki amarantusowej jest obecność "magicznej substancji" jakim jest skwalen - który opóźnia procesy starzenia się komórek. Poza tym, jest zasobny w błonnik pokarmowy, żelazo oraz magnez i takie witaminy jak wit. E, A i C.
Oprócz tego, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia.Mąkę amarantusową możemy dodawać do ciast naleśnikowych (w proporcji ok. 1:5 względem mąki pszennej), ciastek i innych wypieków. Możemy dowolnie z nią eksperymentować i stwarzać własne pomysły na jej wykorzystanie w kuchni :)