monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Roladki schabowe faszerowane kaszą z sos

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zapraszam na roladki z kaszą i fetą z dodatkiem sosu pieczarkowego z jabłkową nutą:)

Roladki schabowe faszerowane kaszą z sos Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe faszerowane kaszą z sos

 

  • 2 kotlety schabowe
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do grilla
  • sól, pieprz do smaku
  • Farsz:
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki fety w zalewie ziołowej
  • 2 gałązki natki
  • 1 mała marchewka
  • Sos:
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jabłko
  • 3 duże pieczarki
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe faszerowane kaszą z sos
Farsz: Do rondelka wlać szklankę wody, dodać masło oraz sól. Zagotować. Dodać kaszę i ugotować ją do miękkości. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Marchewkę i natkę umyć i osuszyć. Marchewkę zetrzeć na małych oczkach i odcisnąć soki. Natkę posiekać. Przełożyć do miski razem z marchewką. Fetę pokruszyć. Dodać kaszę i wymieszać. Mięso: Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Natrzeć porządnie mieszanką przypraw. Następnie obficie nałożyć farsz i zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Odłożyć około 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania i piec około 10-12 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Sos: W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w małą kostkę. Obrane i pozbawione nasion jabłko pokroić w mała kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż jabłko puści soki. Obrane pieczarki pokroić w pół plasterki i dodać do rondelka. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. W 1/2 szklanki wody rozpuścić mąkę i wlać do rondla i zagotować. Zmiksować końcówką do zupy. Sos podać do roladek. Smacznego!
Roladki schabowe faszerowane kaszą z sos
do startej marchewki dodać ser oraz natkę i kasze
Roladki schabowe faszerowane kaszą z sos
na płatach mięsa rozsmarować obficie farsz i zwinąć w roladkę
Roladki schabowe faszerowane kaszą z sos
do zeszklonej cebuli dodać jabłka i dalej smażyć ( sos)
Roladki schabowe faszerowane kaszą z sos
mięso obmsażyć na patelni a następnie przełożyć do piekarnika