Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Roladki z kaczki na dziko

         
ocena: 3/5 głosów: 499

Sprawioną kaczkę umyć, rozciąć wzdłuż, wyjąć kości i podzielić mięso na 10

Roladki z kaczki na dziko

Składniki:

Roladki z kaczki na dziko

 

  • 1 spora kaczka (ok 1,80 kg)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • utłuczony na proszek jałowiec
  • estragon
  • 10 cieniutkich pasków wędzonego boczku
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1/2 szkl czerwonego wina
  • 10 pieczarek

Sposób przygotowania:

Roladki z kaczki na dziko
Sprawioną kaczkę umyć, rozciąć wzdłuż, wyjąć kości i podzielić mięso na 10 porcji. Dokładnie natrzeć zmieszanymi przyprawami i solą, pozostawić na pół godziny. Następnie umyte pieczarki obrać ze skórki, do każdej porcji mięsa dodać 1 pieczarkę, owinąć paskiem boczku, spiąć patyczkiem lub owinąć nitką. Włożyć na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz. Dobrze obsmażyć na rumiano. Przełożyć roladki do rondla wraz z tłuszczem, oblać winem, przykryć i dusić około 45 minut. Podawać do ryżu na sypko i pikantnej sałatki lub do knedli.

Tagi:

kaczka