Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sakiewki z ciasta francuskiego, nadziewane suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami to doskonała przystawka lub dodatek do obiadu. Na zimno smakują równie dobrze!

Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami

 

  • 600 gramów ugotowanych grzybów leśnych
  • 3 średnie cebule
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 gramów suszonych jabłek
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

Sposób przygotowania:

Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami
Cebulkę pokroić w kostkę. Udusić na oliwie z dodatkiem masła. Lekko posolić. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby. Wkroić suszone jabłka. Można pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. Dusić razem przez kilka minut, do miękkości. Dodać przyprawy, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wymieszać. Odstawić z ognia i ostudzić. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i podzielić na kwadraty 3cmx3cm. Na środek każdego kwadratu nakładać po łyżeczce farszu i sklejać brzegi w sakiewkę, łącząc na początku ze sobą przeciwległe brzegi. Następnie każdego pierożka posmarować rozbełtanym jajkiem lub wodą. Tak uszykowane sakiewki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, z termoobiegiem i piec około 10 minut. Aż uzyskają złoty odcień.
Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami
Podstawą są pyszne suszone jabłka, dodają potrawie całej magii
Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami
Na patelni dusimy razem cebule, grzyby i jabłka
Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami
Z ciasta formujemy niewielkie sakiewki, które przed pieczeniem smarujemy jajkiem lub wodą
Sakiewki z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami
Sakiewki świeżo wyjęte z piekarnika. Jeszcze ciepłe - najlepsze!