Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Sałatka nicejska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatę podrzeć na strzępy palcami i ułożyć na półmisku. Obsmażyć tuńczyka na patelni, na oleju. Wyjąć, odsączyć, ostudzić. Tuńczy

Sałatka nicejska

Składniki:

Sałatka nicejska

 

  • Kilka liści zielonej sałaty
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (lub 2 surowe kawałki z tuńczyka - ok. 180-200 g
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej (lub ½ puszki)
  • 1 sałata
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 puszka filetów anchois
  • 12 czarnych, drylowanych oliwek
  • 1 cebula

  • Sos vinaigrette

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 3 łyżki białego octu winnego lub sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka płynnego miodu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka nicejska
Sałatę podrzeć na strzępy palcami i ułożyć na półmisku. Obsmażyć tuńczyka na patelni, na oleju. Wyjąć, odsączyć, ostudzić. Tuńczyka podzielić na kęsy. Tuńczyka z puszki wyjąć podzielić na kawałki. Fasolkę oczyścić, odciąć końce i ugotować we wrzącej wodzie aż straci surowiznę, ale będzie jeszcze twardawa (około 5-7 min). Wyjąć, odcedzić i wystudzić, pokroić na 3 cm słupki.Na sałacie, na środku półmiska ułożyć fasolkę, a na niej kawałki tuńczyka. Dookoła ułożyć czerwoną paprykę pokrojoną w kawałki. Jajka pokroić w ćwiartki i rozłożyć dookoła tuńczyka. Obok pomidory pokrojone w ćwiartki. Posypać cebulą pokrojoną w półtalarki (opcjonalnie). Całość przybrać filecikami anchois, posypać oliwkami i bazylią. Polać sosem vinaigrette i podawać z bagietką lub grzankami z bagietki, natartymi czosnkiem.