2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Sernik na miodowym spodzie z pianką z nutelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Delikatny w smaku sernik na kruchym spodzie z dodatkiem miodu, warstwa serowa o smaku mleka w proszku i puszysta pianka ze śmietanki i nutelli tworzy pyszną całość i wyjątkowy sernik na różne okazje.

Sernik na miodowym spodzie z pianką z nutelli

Składniki:

Sernik na miodowym spodzie z pianką z nutelli

Ciasto miodowe:

Masa serowa:

  • 60 dag twarogu mielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem

Pianka z nutelli

  • 1 szklanka śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki nutelli orzechowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fiks
  • kakao do posypania
  • dowolne dekoracje

Sposób przygotowania:

Sernik na miodowym spodzie z pianką z nutelli

ETAP 1:

Sernik na miodowym spodzie z pianką z nutelli
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy z miodem

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić na stolnicy lub w misce, szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma ,

ETAP 2:

Sernik na miodowym spodzie z pianką z nutelli
gotowym ciastem wylepiamy formę podpiekamy

wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.
Moja o średnicy 22 cm. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i podpiec 15 minut.

ETAP 3:

Sernik na miodowym spodzie z pianką z nutelli
Masę serową przygotowujemy wg przepisu wylewamy na cisto miodowe pieczemy

Masa serowa:
Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty.
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone miodowe ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 10 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż do całkowitego wystygnięcia.

ETAP 4:

Mus:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiks, dodajemy krem orzechowy i delikatnie całość miksujemy.
Masę rozprowadzamy na całkiem zimnym serniku, oprószamy kakao.Dekorujemy wg uznania.
Chłodzimy w lodówce.


Tagi:

sernik ciasto