czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Smakołyk kakaowy z kremem i cisteczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Muszę przyznać że to ciasto to "mix" kilku innych ale warte jest spróbowanie!

Smakołyk kakaowy z kremem i cisteczkiem

Składniki:

Smakołyk kakaowy z kremem i cisteczkiem

 

  • Składniki na ciasto:

 

 

  • Składniki na kokosanki ;

 

  • 25 dkg wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 5 dkg masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej

 

  • Składniki na masę do przełożenia:

 

  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 szklanki mleka w proszki (niebieskiego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 35 dkg masła lub margaryny Kasi
  • cukier waniliowy

 

  • Składniki na polewę czekoladową:

 

  • ok.15 dkg czekolady deserowej
  • ok.15 dkg masła

Sposób przygotowania:

Smakołyk kakaowy z kremem i cisteczkiem
Przygotowanie;
Kokosanki: jajka utrzeć z cukrem ,dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać z kokosem,mąką o odrobiną sody.Formować kuleczki i układać na natłuszczonej blaszce w większych odstępach .Piec około 15 minut w temperaturze 170-180 stopni.Delikatnie zdejmować z blachy po ostudzeniu.

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem ,dodać żółtka i pozostałe składniki. Na koniec ubitą pianę z białek.Wyłożyć do foremki i piec ok.25-35 minut w temperaturze 175 o C.Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2 krążki.

Masa do przełożenia:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Ostudzić.
Masło utrzeć .Dodać mleko w proszku i powoli dodawać,mieszając mleko z cukrem.Ucierać do gładkości.

Ciasto przełożyć masą i lekko docisnąć.
Przygotować polewę:
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i mieszać do dokładnego połączenia.Tek przygotowaną polewą polać ciasto i gdy jeszcze nie wystygła poprzyklejać ciastka kokosowe na każdy kwadrat (planowany kawałek ciasta)
Każde ciastko kokosowe polać białą polewą z czekolady.
Ciasto przechowywać w lodówce.