marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos mole.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Papryczki i pomidory sparzyć,obrać,przyprawy utłuc lub zmielić.Cebulę posiekaną zeszklić,dodać składniki do sosu,dusić,zalać bulionem,dopraw

Sos mole.

Składniki:

Sos mole.

 

  • 12 guajillo chilli obranych ze skórki,
  • 2 słodkie papryki obrane ze skórki,
  • 3 pomidory duże obrane ze skórki,
  • 1 cebula obrana i posiekana,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 4 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1/4 szklanki smalcu,
  • 1/4 szklanki masła,
  • łyżka mąki,
  • 1/4 szklanki orzeszków ziemnych lub niesolonego masła orzechowego,
  • łyżka oregano,
  • 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 1/4 łyżki tymianku,
  • łyżeczka kakao w proszku.

Sposób przygotowania:

Sos mole.
Papryczki ostre i trochę słodkich sparzyć,zalać wrzątkiem zarówna jak pomidory oraz pokroić w kostkę.Czosnek obrać, ,resztę przypraw utłuc w moździeżu lub zmieszać w blenderze wraz z siekanymi pomidorami i papryczkami.Cebulę obrać,posiekać i zeszklić w rondlu na smalcu z czosnkiem,następnie wlać do rondla bulion z kurczaka,zrobić zasmażkę z masła i mąki i poddusić z 15-20 min.Wsypać 1/4 szklanki orzeszków lub dodać masło orzechowe oraz zmiksowane warzywa z przyprawami i dusić,aż sos zgęstnieje z 10-15 min.Zes- -tawić i wystudzić.Sos przełożyć do średnich miseczek i podawać do chipsów tortillas.