SUPERPRZEPIS

Szpinakowy sernik

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Szpinakowy sernik Więcej zdjęć (5)

Szpinakowe ciasto jest już dość popularnym. Dziś polecam jednak nie ucierane, a sernik z udziałem tego warzywa. Smakuje pysznie i fajnie wkomponowujemy się w przysmaki znajdujące się na Wielkanocnym stole.

Składniki:

Szpinakowy sernik

SPÓD:

  • 12 dag mąki,
  • 4 dag cukru pudru,
  • 6 dag margaryny,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao,

SZPINAKOWY SER:

  • 1,2 kg sera (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła,
  • Ok 22 dag cukru pudru,
  • 450 gram mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego),
  • 7 jajek,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

WYKOŃCZENIE

  • 1/3 szklanki śmietanki 30%,
  • 150 gram białej czekolady,
  • Lukrowane, czekoladowe jajeczka

Sposób przygotowania:

Szpinakowy sernik

SPÓD:

Szpinakowy sernik
Ciastem wykładamy spód tortownicy

Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym ciastem wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Za pomocą widelca nakłuwamy je w kilku miejscach.

SER:

Szpinakowy sernik
Białka miksujemy z szpinakiem

Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odsączamy z płynu na gęstym sitku. Białka oddzielamy od żółtek. Odsączony szpinak miksujemy z 2-3 białkami.

ETAP 3

Szpinakowy sernik
Na koniec masę serową łączymy z białkami

Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Przygotowane składniki dokładnie miksujemy.
Między czasie pozostałe białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.

Do gładkiej masy serowej dokładamy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Całość ponownie miksujemy dodając szpinak.
Jednolity szpinakowy ser na koniec łączymy z białkami.

ETAP4

Szpinakowy sernik
Masę serową wylewamy na kakaowy spód

Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180˚C.

Gotowy wyjmujemy i studzimy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumieniona skórkę (niekoniecznie). Tak przygotowany sernik polewamy białą czekoladą. Dodatkowo dekorujemy go lukrowanymi jajeczkami.

WYKOŃCZENIE:

Szpinakowy sernik
Płynną czekolada dekorujemy ciasto

W ciepłej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną polewamy sernik. Po zastygnięciu polewy, sernik dekorujemy jajeczkami i podajemy.

Tagi:

ciasta serniki