monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Tarta z kremem custard i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Migdałowe ciasto,krem z nutą amaretto i wiśnie mmmmm wspaniałe połączenie,zapraszam:)

Tarta z kremem custard i wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z kremem custard i wiśniami

 

  • Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekskartku waniliowego
  • 2 żółtka
  • 80 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki soku z wiśni
  • Krem custard:
  • 350 ml mleka 3,5%
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej`
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki amaretto
  • Dodatkowo:
  • 1/3 szklanki dżemu z moreli
  • 1 słoik wiśnie w słodkim syropie

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem custard i wiśniami
Ciasto kruche: Masło utrzeć z cukrem ( mikserem). Dodać żółtka,ekstrakt oraz sok z wiśni. Utrzeć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz zmielone migdały i szybki wymieszać do połączenia składników. Zrobić kulę,owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Dno i boki foremki wylepić ciastem ( jest plastyczne i łatwo się to robi). Zwykłą foremkę najpierw wysmarować masłem i wyspać bułką i też wylepić dno i boki,nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 15 minut. Wyjąć,ostudzić ( nie wyjmować z formy). Krem custard: Mleko przelać do garnka dodać ekstrakt,cukier i żółtka. Wymieszać aby cukier się rozpuścił. Dodać ziarenka wanilii oraz obie mąki. Wymieszać. Wrzucić "pustą" laskę wanilii. Postawić na średni ogień i podgrzewać cały czas mieszając ( nie doprowadzać do zagotowania). Mieszać aż krem zgęstnieje ( około 3-4 minuty). Gdy to nastąpi wlać alkohol, wymieszać dobrze i zdjąć z ognia. Przelać krem do zimnej miski ( wyjąć laskę wanilii) i wmieszać przez chwilę aż troszkę przestygnie. Przykryć folią spożywczą ( powinna dotykać kremu wtedy nie utworzy się brzydki kożuch). Zostawić aby krem całkiem wystygł. Przygotowanie tarty: Do rondelka przełożyć dżem i podgrzać go aż zrobi się płynny. Następnie przecedzić go przez sito aby oddzielić owoce z dżemu. Tak przygotowanym dżemem posmarować ciasto kruche-dno i boki ( odrobię dżemu zostawić). Krem zamieszać i wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć odsączone owoce. Posmarować owoce resztą dżemu. Schłodzić tartę. * Moja rada: owoce najlepiej zostawić na sicie przez całą noc aby dobrze odciekły. Ja tego nie zrobiłam i odrobinę mi to rozrzedziło krem-smaku nie zmieniło,ale nie ładnie to wygląda. Nie mniej jednak serdecznie polecam przygotowanie tarty,jest bardzo smaczne ( kruchy spód można przygotować według ulubionego przepisu) Smacznego!
Tarta z kremem custard i wiśniami
przygotowany krem przykryć folią i ostudzić
Tarta z kremem custard i wiśniami
dno i boki wylepić ciastem nakłuć widelcem i piec około 15 min w 200 st
Tarta z kremem custard i wiśniami
płynny dżem przecedzić przez sitko i posmarować ciasto
Tarta z kremem custard i wiśniami
wylać krem i ułożyć odcedzone owoce posmarować dżemem i odstawić do lodówki