SUPERPRZEPIS

Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem Więcej zdjęć (5)

Torcik kakaowo-makowy z kremem to świetny dodatek do kawy.

Składniki:

Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem

 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki gotowej masy makowej
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Krem
  • 500 ml mleka
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dag masła
  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem
Dna w 2 tortownicach o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całe jajka wybić do miski, dodać cukier i ubijać do białości nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia ( 1 łyżkę mąki odłożyć) i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. 1/3 ciasta wymieszać z masą makową, łyżką mąki i aromatem, wylać do 1 tortownicy. Resztę jasnego ciasta wymieszać z przesianym kakao i olejem, przełożyć do drugiej tortownicy. Obie formy z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Zimny ciemny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 krążki. Krem Mleko zagotować z laską wanilii i masłem. Do drugiego garnka wsypać mąkę krupczatkę, budyń, cukier, dodać żółtka, zamieszać. Do mąki z żółtkami powoli wlewać wrzące mleko ciągle ucierać przez kilka minut, na bardzo małym ogniu. Jeszcze ciepły krem wyłożyć na biszkopty, wyrównać, odłożyć do lodówki na 1-1,5 godziny. Zimny torcik oblać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem
Całe jajka z cukrem ubić na parze do białości
Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem
Do 1/3 ciasta dodać masę makową i aromat migdałowy
Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem
2/3 jasnego ciasta wymieszać z kakao i olejem
Torcik kakaowo-makowy z budyniowym kremem
Jeszcze ciepłym kremem przełożyć krążki biszkoptowe

Tagi:

jajko jajka