jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wegańskie kotleciki w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klopsiki z ziemniaków i cieciorki w orzechowej panierce w sosie pomidorowym smakuje wybornie.

Wegańskie kotleciki w pomidorach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wegańskie kotleciki w pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie kotleciki w pomidorach
Obrane ziemniaki trzemy w łezkę, dodajemy posiekany czosnek, pieprz, bazylię i rozgniecioną widelcem cieciorkę. Mieszamy masę, jeśli jest zbyt sucha (zależne od rodzaju ziemniaków) podlewamy odrobiną wody. Z masy formujemy kotleciki, panierujemy w orzechach i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Do rondelka wkładamy posiekane pomidory razem z sokiem,dodajemy bazylię, lubczyk oraz pół szklanki wody. Po zagotowaniu dodajemy koncentrat,oliwę, pieprz i sól do smaku. Zagęszczamy sos mąką (1 płaska łyżka) wymieszaną w niewielkiej ilości wody, Podajemy klopsiki gorące z sosem pomidorowym udekorowane pietruszką.
Wegańskie kotleciki w pomidorach
Do startych ziemniaków dodajemy rozgniecioną cieciorkę i zioła.
Wegańskie kotleciki w pomidorach
Kotleciki smazymy na rozgrzanym oleju roślinnym na rumiano.

Tagi:

sosy beza bezy