iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekane pierogi z ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Może się komuś wydać dziwny ten sposób na podanie pierogów, ale polecam bo są pyszne.

Zapiekane pierogi z ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane pierogi z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane pierogi z ziemniakami
Ciasto zagnieść jak na tradycyjne pierogi. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej sól i jajko oraz ciepłą wodę w takiej ilości aby powstało gładkie na pierogi.
Farsz:
Ugotowane wcześniej zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na margarynie.
Do skręconych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, roztarty majeranek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem( ja doprawiam tak na bardzo pikantnie)

Ciasto pierogowe cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki i nakładając na nie po porcji farszu zlepiać pierogi. Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
Zimne pierogi podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju, podsmażone pierogi ułożyć w naczyniu do zapiekania posypać je startym serem i przyprawą do zapiekanek, wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut, podawać z czerwonym barszczem.

Pierogi można też podać zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem są wtedy równie smaczne.
Zapiekane pierogi z ziemniakami
Do zmielonych ziemniaków dodać resztę składników
Zapiekane pierogi z ziemniakami
Ugotowane, zimne pierogi podsmażyć na złoty kolor
Zapiekane pierogi z ziemniakami
Podsmażone pierogi posypać startym serem i przyprawą