Strona główna Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą

Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą

Zapiekanki « poprzedni | następny »
Alex_M offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1258
zdjęcia: 1 z 5
Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Bardzo ciekawa w smaku zapiekanka z ziemniakami, mięsem i kapustą


trudność: średne
czas:

Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą - SKŁADNIKI:

  • 500g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg ziemniaków
  • puszka pomidorów bez skórki
  • pół główki białej kapusty
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 250ml mleka
  • 250ml wody
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 150g sera żółtego
  • olej do smażenia

Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy ok 15minut. Kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy. Podsmażamy chwilę na łyżce oleju, dodajemy mięso, smażymy, rozdrabniając łopatką, ok 5minut. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy kolejne 5 minut. Kapustę szatkujemy, dusimy z odrobiną soli i kilkoma łyżkami wody, aż lekko zmięknie i woda odparuje. Z mąki i masła robimy zasmażkę, dodajemy mleko i wodę, przyprawiamy do smaku, gotujemy do zgęstnienia. Ser żółty trzemy na tarce. Układamy warstwy zapiekanki: kilka łyżek sosu beszamelowego na dno naczynia, ziemniaki, sos mięsny, kapusta, beszamel, ziemniaki, sos mięsny, kapusta, ziemniaki, polewamy beszamelem i posypujemy żółtym serem. Pieczemy ok 25minut w 180st.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zapiekanki
Deserowa pizza Eli Grzybiarz drożdżowy Zapiekanka z kurczakiem i warzywami pod beszamelem
Zapiekanka makaronowo-kapuściana Zapiekanka z mięsem Jesienna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
Zapiekanka ziemniaczana Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem Pieczeń w chlebie schowana
Wiejska zapiekanka Zapiekana ryba pod warzywami Zapiekanka z mięsem pod śmietanowo-serową kołderką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane