Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaki zapiekane z kapustą i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ziemniaki to uniwersalne warzywo, które można podawać na rożne sposoby.

Ziemniaki zapiekane z kapustą i jajkami

Składniki:

Ziemniaki zapiekane z kapustą i jajkami

 

  • ziemniaki gotowane w mundurkach 1,5 kg
  • boczek wędzony 30 dag
  • kapusta kiszona 1/2 kg
  • kiełbasa 20 dag
  • jajka gotowane na twardo 5 szt
  • cebula 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • olej 1 łyżka
  • liść laurowy 1 szt
  • mąka 1 łyżka
  • rosół z kostki bulionowej 1 szkl
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane z kapustą i jajkami
Boczek, cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.Kapustę włożyć do garnka, wlać 1/2 szkl wody, dodać usmażony boczek, liść laurowy i dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Jajka obrać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty, przyprawić do smaku, wymieszać. Z każdego ziemniaka uciąć wierzch, łyżeczką wydrążyć środek, nałożyć farsz, przykryć uciętymi wierzchołkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, polać po ziemniakach. Podlać bulionem i zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni około pół godziny.