cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Zupa krem z zielonej sałaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Błyskawiczna , letnia zupa kremowa z zielonej sałaty, a o jej smaku decydują użyte przyprawy............

Zupa krem z zielonej  sałaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z zielonej sałaty

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z zielonej sałaty
Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę, - Liście sałaty opłukać, porwać na kawałki. -Cebulę drobno posiekać i wraz z czosnkiem podsmażyć na oliwie w rondelku, w którym będzie gotowana zupa. -Dodać pokrojone ziemniaki, liść laurowy, chwilę poddusić i zalać bulionem. -Gotować na wolnym ogniu do miękkości. -Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać sałatę. Usunąć liść laurowy. -Zupę zmiksować na gładki krem. -Dodać śmietanę, starty ser i pozostałe przyprawy. -Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. -Można podawać z grzankami czosnkowymi lub groszkiem ptysiowym , paluszkami grissini ,a nawet otrębowymi chrupkami, -Zamiast bazylii można dodać zielony koperek.
Zupa krem z zielonej  sałaty
Umytą sałatkę porwać na mniejsze kawałki.
Zupa krem z zielonej  sałaty
Pokrojone ziemniaki podsmażyć z cebulą na oliwie.
Zupa krem z zielonej  sałaty
Dodać bulin i gotować do miękkości ziemniaków a pod koniec wrzucić liście sałaty.
Zupa krem z zielonej  sałaty
Zmiksowaną zupę podawać z paluszkami grissini lu otrębowymi chrupkami.

Tagi:

sery sałata ser