Sposób przygotowania:
Żurek odrobinę inaczej
By przygotowac smaczny zurek, warto pokusic sie o samodzielne przygotowanie zakwasu. Ja od dluzszego czasu stosuje troszke udoskonalony przepis Jacka Kuronia i za kazdym razem mam smakowity przysmak na stole:). By przygotowac zakwas na zurek do kamiennego naczynia przesypuje make zytnia, dodaje posiekany czosnek, utarty z odrobina soli, oraz skorke razowego chleba. Dodatkowo rozkruszam 2 ziarna pieprzu i ziele angielskie oraz lamie na drobno liscia laurowego. Wszystko zalewam przegotowana woda i mieszam. Odstawiam na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas na zurek jest juz gotowy i mozna spokojnie przelac go do butelek, w ktorych moze byc przechowywany w lodowce przez ok.10 dni.Samo przygotowanie zurku jest bardzo proste. Ja kielbaske i boczek, delikatnie podsmazam na patelni, po czym przerzucam do garnka i zalewam woda do wysokosci nieco powyzej zawartosci. Gotuje na niewielkim ogniu, jednoczesnie dodajac odrobine przyprawy typu warzywko, dla ciekawego aromatu warzywnego. Po niedlugim czasie dolewam do garnka przygotowany wczesniej zakwas i mieszamy. Moj zurek jest delikatnie gesty, choc nie staje w nim lyzka:). Zurek podaje z ugotowanymi na twardo jajkami, grzankami z wiejskiego chlebka oraz swiezym koperkiem, ktory nadaja przyjemny wyglad temu daniu. Wedle upodobania mozna do niego podac rowniez chrzan, jesli ktos uwielbia zdecydowane i mocne smaki. Smacznego!
sabatini
wioletta_koziel
Mam nadzieje, ze u Ciebie nie jest to konieczne i taki zurek napewno by Ci smakowal:).
sabatini
sabatini
Sarenka
A zeby przyrzadzic na prawde dobry zurek, podobno trzeba troszke sie postarac - tak mawiaja koneserzy tejze zupki, wsrod ktorych jest min. moja mama. Ja zurku raczej nie lubie, i na prawde nie wiem dlaczego! Jak mnie czestuja - zjem mala porcyjke. Uwazam, ze Twoj przepis jest naprawde dobry! 5
Sarenka
gabiw
A przepis super, sama też robię taki zakwas:)
sabatini
wioletta_koziel
teresa.rembiesa
msewka
Zwłaszcza zimą smakuje wybornie.Moja babcia dawniej sama robiła zakwas,ale nie zdążyła mnie nauczyć.
Spróbuję Twojego zakwasu,może mi sięuda i zaskoczę rodzinkę takim domowym w pełni żurkiem.5
misia53
Kazik45
Misiu ja zawsze dodaję chociaż odrobinę chrzanu. Tylko wg mnie(!) dodany w nadmiarze chrzan do żurku na wędzonce "gryzie się" z wędzonką i zabijają nawzajem swój smak. Natomiast przy nieco większej ilości w żurku na białej kiełbasie, podkreślają swój smak nawzajem .