wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Żurek odrobinę inaczej

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Coś ciepłego i pożywnego na zimowe, chłodne wieczory. Dla zmarźluchów na zagrzanie jak znalazł:)...

Żurek odrobinę inaczej

Składniki:

Żurek odrobinę inaczej

 

  • samodzielnie robiony żurek na zakwasie (może być również gotowy, z butelki, choć uważam ze nie jest aż tak smaczny);
  • 2 grube plasterki boczku;
  • 2 kiełbasy;
  • 4 duże jajka;
  • majeranek lub koperek do posypania,
  • grzanki z chleba

 

  • Do samodzielnego przygotowania zakwasu:
  • 300 g maki żytniej razowej;
  • kawałek skorki razowego chleba do zakwaszenia;
  • 500 ml przegotowanej wody;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 2-3 ziarna pieprzu;
  • ziele angielskie;
  • lisc laurowy;

Sposób przygotowania:

Żurek odrobinę inaczej
By przygotowac smaczny zurek, warto pokusic sie o samodzielne przygotowanie zakwasu. Ja od dluzszego czasu stosuje troszke udoskonalony przepis Jacka Kuronia i za kazdym razem mam smakowity przysmak na stole:). By przygotowac zakwas na zurek do kamiennego naczynia przesypuje make zytnia, dodaje posiekany czosnek, utarty z odrobina soli, oraz skorke razowego chleba. Dodatkowo rozkruszam 2 ziarna pieprzu i ziele angielskie oraz lamie na drobno liscia laurowego. Wszystko zalewam przegotowana woda i mieszam. Odstawiam na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas na zurek jest juz gotowy i mozna spokojnie przelac go do butelek, w ktorych moze byc przechowywany w lodowce przez ok.10 dni.Samo przygotowanie zurku jest bardzo proste. Ja kielbaske i boczek, delikatnie podsmazam na patelni, po czym przerzucam do garnka i zalewam woda do wysokosci nieco powyzej zawartosci. Gotuje na niewielkim ogniu, jednoczesnie dodajac odrobine przyprawy typu warzywko, dla ciekawego aromatu warzywnego. Po niedlugim czasie dolewam do garnka przygotowany wczesniej zakwas i mieszamy. Moj zurek jest delikatnie gesty, choc nie staje w nim lyzka:). Zurek podaje z ugotowanymi na twardo jajkami, grzankami z wiejskiego chlebka oraz swiezym koperkiem, ktory nadaja przyjemny wyglad temu daniu. Wedle upodobania mozna do niego podac rowniez chrzan, jesli ktos uwielbia zdecydowane i mocne smaki. Smacznego!