Sposób przygotowania:
Adwokatek z wiśniami
Ciasto: Margarynę ogrzaną do temp pokojowej utarłam z cukrami na puszystą masę,wbiłam po jednym jajku cały czas ucierając,wlałam mleko i dodałam stopniowo mąkę aż do skończenia.Tak przygotowane ciasto wylałam na blaszkę o wym 22/30 cm wstawiłam do nagrzanego do 180*c piekarnika i piekłam 20 minut. Ostudzone ciasto przekroiłam wzdłuż na połowę. Masa wiśniowa: Wiśnie z syropem wlałam do rondelka wsypałam cukier i dobrze podgrzałam,mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuścił wsypałam galaretkę i mieszałam aż wszystko się połączy,odstawiłam do lekkiego stężenia. Masa ajerkoniakowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z pudrem,potem stopniowo ciurkiem wlewałam likier jajeczny,na końcu rozpuszczoną wcześniej w 30 ml ciepłej wody żelatynę mieszałam do połączenia. Poncz: Mleko wlałam do szklanki dodałam ajerkoniak i wymieszałam. Przełożenie: Jeden płat ciasta nasączyłam połową ponczu,nałożyłam tężejącą masę wiśniową przykryłam ciastem nasączyłam resztą ponczu i na wierzch wyłożyłam masę ajerkoniakową posypałam startą na tarce mleczną czekoladą. Włożyłam do lodówki aby ciasto dobrze stężało. Smacznego!