Sposób przygotowania:
Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami
Skrzydełka umyć , odciąć lotki. Ułożyć w pojemniku , skropić 2 łyżkami oleju. Wetrzeć przyprawy ( paprykę, szczyptę soli, pieprz, kminek, 1 łyżeczkę curry , kurkumę, vegetę, skórkę z cytryny, sok cytrynowy , ouzo ) i zostawić na 30 minut. Namoczyć w 1/3 szklanki ciepłej wody rodzynki , morele i skórkę cytrynową. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem i obsmażać skrzydełka - wyjąć i odłożyć na moment. Wrzucić do garnka drobno pokrojoną cebulę i smażyć cały czas mieszając . Po zeszkleniu cebuli wsypać ryż i smażyć by ziarenka ryżu pokryły sie tłuszczem i lekko podsmażyły . Zalać bulionem. Dorzucić rodzynki ,pokrojone morele , skórkę cytrynową odsączone z wody w której się moczyły, resztę curry , szczyptę vegety i pieprzu. Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion na bardzo małym gazie. Dołożyć usiekaną natkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut .