Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pilaw to jedno z tych dań które za każdym razem wychodzą mi trochę inaczej.

Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami

 

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 10 dag ryżu ( może być paraboliczny albo długo ziarnisty)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka vegety ( kucharka czy co tam kto używa)
  • szczypta mielonego anyżu gwiaździstego ( Badianu)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól- szczypta do smaku
  • 2 łyżki ouzo ( greckiej anyżówki)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 3 dag rodzynek
  • 8 sztuk suszonych moreli
  • 2 duże cebule
  • 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami
Skrzydełka umyć , odciąć lotki. Ułożyć w pojemniku , skropić 2 łyżkami oleju. Wetrzeć przyprawy ( paprykę, szczyptę soli, pieprz, kminek, 1 łyżeczkę curry , kurkumę, vegetę, skórkę z cytryny, sok cytrynowy , ouzo ) i zostawić na 30 minut. Namoczyć w 1/3 szklanki ciepłej wody rodzynki , morele i skórkę cytrynową. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem i obsmażać skrzydełka - wyjąć i odłożyć na moment. Wrzucić do garnka drobno pokrojoną cebulę i smażyć cały czas mieszając . Po zeszkleniu cebuli wsypać ryż i smażyć by ziarenka ryżu pokryły sie tłuszczem i lekko podsmażyły . Zalać bulionem. Dorzucić rodzynki ,pokrojone morele , skórkę cytrynową odsączone z wody w której się moczyły, resztę curry , szczyptę vegety i pieprzu. Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion na bardzo małym gazie. Dołożyć usiekaną natkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut .
Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami
Skrzydełka zamarynować w przyprawach i oleju
Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami
Namoczyć rodzynki -morele i skórkę cytrynową
Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami
Obsmażone skrzydełka-cebulę -ryż i bakalie zalać bulionem i dusić
Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami
Wyjąć na momemt miękkie skrzydełka i do pilawu wsypać natkę