Sposób przygotowania:
Barszcz biały z chrzanem :
Ugotować wywar z włoszczyzny w osolonej wodzie.Wyjąć warzywa , 1 marchewkę zostawić .Pokroić w piórka cebulę , a ziemniaki w drobną kostkę .Na patelni rozgrzać masło , wrzucić cebulę i ziemniaki i smażyć mieszając aż cebulka zrobi się złota . Wlać na patelnię trochę wywaru z warzyw . zagotować i przelać do garnka z wywarem . Włożyć ząbek czosnku, białe kiełbasy, pokrojoną w plasterki marchewkę z wywaru i gotować na małym gazie 20 minut. Wyjąć kiełbasę , pokroić w plasterki i włożyć powrotem do wywaru . Rozrobić w ½ szklanki zimnej wody barszcz i wlać do zupy. Gotować 10 minut . Wlać śmietankę .Doprawić pieprzem i chrzanem .
Podawać z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo posypany pokrojoną natką pietruszki .
Podawać z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo posypany pokrojoną natką pietruszki .
kinga
msewka
albertynka
szewczyk
Babciagramolka
Dziękuję . Te dokładne proporcje to zasługa moich dzieci które zarządały spisywania przepisów tak by wszystko było jasne ( ja gotuję lub raczej gotowałam zanim zaczęłam spisywac przepisy ) na oko .
A ilość wody odmierzana do zupy to już moje widzimisie . Nie znoszę jak mi coś z obiadu zostaje .To wykalkulowałam sobie ile muszę miec zupy na osobę i przeliczam to na szklanki .Garnek po zupie wędruje pusty do zmywania i nie muszę jeść dwa dni pod rząd tej samej zupy .