Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Barszcz biały z chrzanem :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo aromatyczna odmiana białego barszczu.

Barszcz biały z chrzanem :

Składniki:

Barszcz biały z chrzanem :

 

  • 2 białe kiełbasy surowe
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 czubate łyżeczki utartego chrzanu ( ilość zależy od mocy chrzanu )
  • 1 barszcz biały Knorra ( lub jaki kto lubi )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
  • ¾ litra wody
  • ½ łyżeczki ( płaskiej ) soli
  • pieprz mielony
  • 3 jajka na twardo

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały z chrzanem :
Ugotować wywar z włoszczyzny w osolonej wodzie.Wyjąć warzywa , 1 marchewkę zostawić .Pokroić w piórka cebulę , a ziemniaki w drobną kostkę .Na patelni rozgrzać masło , wrzucić cebulę i ziemniaki i smażyć mieszając aż cebulka zrobi się złota . Wlać na patelnię trochę wywaru z warzyw . zagotować i przelać do garnka z wywarem . Włożyć ząbek czosnku, białe kiełbasy, pokrojoną w plasterki marchewkę z wywaru i gotować na małym gazie 20 minut. Wyjąć kiełbasę , pokroić w plasterki i włożyć powrotem do wywaru . Rozrobić w ½ szklanki zimnej wody barszcz i wlać do zupy. Gotować 10 minut . Wlać śmietankę .Doprawić pieprzem i chrzanem .
Podawać z pokrojonymi w ćwiartki jajkami na twardo posypany pokrojoną natką pietruszki .