misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Baba z sandaczem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać w nim kolejno...

Baba z sandaczem

Składniki:

Baba z sandaczem

 

Sposób przygotowania:

Baba z sandaczem
Sandacza sprawić, wyfiletować, pokroić na porcje – i na ile to możliwe – usunąć ości, posolić. Obsmażyć na łyżce masła. Ziemniaki ugotować w mundurkach tak, aby nie były zbyt miękkie, odcedzić, obrać, pokroić w plasterki. Jaja na twardo obrać ze skorupek i też pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać w nim kolejno: warstwę ziemniaków, lekko je posolić i posypać odrobiną startego żółtego sera, kawałki sandacza, też posypać serem, plasterki jaj, posypać je solą, pieprzem i serem. Ostatnią warstwą powinny stanowić ziemniaki. Śmietanę doprawić solą i pieprzem, zalać potrawę.