Sposób przygotowania:
Babka cake z czekoladą i migdałami
Drożdże w misce wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i ciepłym mlekiem. Odstawić na ok. 5 minut aż się razem zapieni. Do duzej miski dać pozostałe 1/4 szklanki cukru pudru, jajko i żółtko i ubić razem. Dodać drożdże z mlekiem, zmniejszyć obroty miksera. Dodać szklankę mąki, sól, ekstrakt i dalej miksować. Mikser wyłączyć. Dodać miękkie masło i resztę mąki.Teraz najlepiej zmienić końcówkę w mikserze na hak. Ubijać dalej aż ciasto będzie gładkie, miękkie przez ok 10 minut. Ciasto przełożyć na stolnice posypaną mąką i zagnieść kilka razy, uformować kulę. Miskę wysmarować masłem. Włożyć ciasto do miski i przykryć folią. Zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość od 1 do 1,5 godziny. 100g czekolady posiekać drobno nożem, wymieszać z cukrem pudrem i masłem. Pozostałe 50g czekolady rozpuścić w misce nad parą. Ciasto gdy wyrosnie przełożyć na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na duży prostokąt. Jajko wymieszać ze śmietaną i posmarować brzegi ciasta na ok 2cm (pomogą skleić brzegi). Rozpuszczoną czekoladą posmarować ciasto (oprócz brzegów), posypać mieszaniną czekolady, cukru, masła na to wysypać migdały. Ciasto ściśle zwinąć od dłuższego brzegu. Końcówki zawinąć do środka. Przeciąć całe ciasto ostrożnie wzdłuż na pół i zwinąć ściśle jak warkocz. Przenieść do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem ze śmietaną. Odstawić na 30 min do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Włożyć ciasto do piekarnika i piec około 45 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
kasiunia