Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa Pyzy
Rodzynki i żurawinę sparzyłam, dobrze osączyłam. Dodałam do nich posiekaną skórkę pomarańczową i mąkę ziemniaczaną, wymieszałam. Mąkę przesiałam do miski. Drożdże rozmieszałam z lekko ciepłym mlekiem i łyżką cukru - wlałam w zagłębienie zrobione w mące i lekko zamieszałam zagarniając do płynu troszkę mąki z boku. Przykryłam miskę i zostawiłam na ok. 15 minut. Jajka ubiłam z resztą cukru i solą, przelałam do mąki, wyrobiłam luźne ciasto - wyrabiałam je ok. 10 minut po czym odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Gdy podrosło ponownie je wyrobiłam dodając pomału roztopiony przestudzony tłuszcz i bakalie. Ciasto przełożyłam do lekko natłuszczonej formy na babkę z kominkiem i odstawiłam znowu do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Babkę piekłam ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym co 180 st. C. Po lekkim wystudzeniu wyjęłam z formy i posmarowałam lukrem utartym z soku cytrynowego i cukru pudru, posypałam skórką pomarańczową.