Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Babka drożdżowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka idealna na Wielkanoc

Babka drożdżowa  z rodzynkami

Składniki:

Babka drożdżowa z rodzynkami

 

 

  • Do wysmarowania formy potrzebujemy masła oraz kaszy manny do jej oprószenia.

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z rodzynkami
3 żółtka ucieramy z cukrem tak by powstała jasna masa jak kogel mogel. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy w chłodne miejsce, by wystygło. Do szklanki wrzucamy drożdże, zalewamy mlekiem i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy by wszystko się połączyło i odstawiamy na parę minut, by drożdże zaczęły "pracować". Rodzynki wrzucamy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Następnie suszymy je delikatnie i oprószamy mąką. Teraz należy połączyć wszystkie składniki. Do miski z koglem-moglem dodajemy rozczyn drożdżowy, mąkę, jajko, rozpuszczone masło oraz startą skórkę z cytyny(wcześniej sparzamy ją wrzątkiem). Wszystko dokładnie mieszamy, by masa się "napowietrzyła". Dodajemy oprószone rodzynki. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę i odstawiamy do wyrośnięcia. Babkę pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Wyciągamy z formy gdy wystygnie.