jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Babka makowo- cytrynowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ile kucharek, tyle niezawodnych i sprawdzonych przepisów na Wielkanocne babki. Bez tego ciasta zresztą nie wyobrażam sobie Świąt. Dziś polecam makową i z cytrynowym aromatem!

Babka makowo- cytrynowa Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Babka makowo- cytrynowa

CIASTO:

  • 270 gram masła,
  • 1 i1/3 szklanki cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ szklanki suchego maku,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • Skórka starta z jednej, dużej cytryny,

DEKORACJA:

DODATKOWO:

  • Bułka tarta do oprószenia formy,
  • Tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Babka makowo- cytrynowa

ETAP 1

Babka makowo- cytrynowa
łączymy ze sobą sypkie składniki

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Mąki łączymy ze sobą oraz z makiem i proszkiem do pieczenia

ETAP 2

Babka makowo- cytrynowa
do masła dodajemy jajka stopniowo

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy stopniowo po jednym jajku.

ETAP 3

Babka makowo- cytrynowa
dodajemy sypkie składniki

Do gotowej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy

ETAP 4

Babka makowo- cytrynowa
ciasto łączymy ze skórką cytrynową

Na koniec ciasto łączymy ze skórką cytrynową.

ETAP 5

Babka makowo- cytrynowa
ciasto przekładamy do formy

Gotowe przekładamy do przygotowanej formy.
Babkę pieczemy 60 minut w 180°C. Upieczoną wyjmujemy z formy i studzimy. Przestudzoną dekorujemy.
DEKORACJA: W ciepłym mleku rozpuszczamy czekoladę. Płynną oblewamy babkę.