mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Babka wielosmakowa od Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ten pomysł też zaczerpnięty ze słowackiej kuchni.

Babka wielosmakowa od Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka wielosmakowa od Mariel

 

  • 500 gram mąka,
  • 30 gram drożdże,
  • 100 gram cukier,
  • 220 gram mleko,
  • 2 szt. jajka,
  • 1 szt. żółtko,
  • 100 gram olej,
  • 2 łyżki spirytus,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 5 łyżeczek cukier,
  • 150 gram twaróg,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 3 łyżki cukier,
  • 50 gram rodzynki,
  • 2 szt. kiwi,
  • 100 gram orzechy,
  • 3 łyżki miód,
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Babka wielosmakowa od Mariel
Odlewamy 100ml mleka i podgrzewamy go do mleka dodajemy drożdże , cukier i 100 gram mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny , następnie dodajemy resztę składników olej , mąkę spirytus , jajka i żółtko. Wyrabiamy na jednolitą spójną masę i odkładamy na godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę formujemy wałek i kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy nadzienie w 4 osobnych miseczkach , do jednej obraną ze skórek i drobno posiekane kiwi, do drugiej kakao z 5 łyżkami cukru, kolejna to twaróg śmietana cukier , utrzeć i dodac garść rodzynek , ostatnia to drobno posiekane orzechy z miodem.Formujemy placuszki i nakładamy na nie różny farsz , następnie na wyłożoną papierem do pieczenia formę układamy kulki.Przykrywamy folią aluminiową wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy pod przykryciem 20 minut , po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut , Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia , następnie wyciągamy z formy i obracam na drugą stronę babkę tak by góra była podłożem , sypiemy cukrem pudrem.
Babka wielosmakowa od Mariel
Wszystkie składniki ze soba ciasta zagniatamy
Babka wielosmakowa od Mariel
ciasto formujemy w wałek nastepnie kroimy na kawałki
Babka wielosmakowa od Mariel
przygotowujemy nadzienie cztero-smakowe do ciasta
Babka wielosmakowa od Mariel
formujemy kulki i układamy je w formie na babkę

Tagi:

jajko jajka