eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babka zebra Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna babka dwu kolorowa,typu zebra.

Babka zebra Eli

Składniki:

Babka zebra Eli

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru-250 ml
  • 100 g masła
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka mleka-250 ml
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 3 szklanki mąki pszennej+2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • magaryna do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do wysypania tortownicy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka zebra Eli
Margarynę i masło razem roztopić w rondlu i przestudzić.Jajka i cukier ubić na puszystą masę.Mąkę (bez dodatkowych 2 łyżek) i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.Dodawać do masy jajecznej na przemian mąkę z proszkiem i mleko.Na koniec wlać margarynę z masłem,dodać aromat rumowy i wymieszać.Ciasto podzielić na 2 części.Do jednej dodać 2 łyżki mąki,do drugiej 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać.Tortownicę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Ciasto wlewać na środek tortownicy chochelkami na przemian,raz białe,raz kakaowe.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 35-40 minut.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Tagi:

jajko tarta jajka