Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Baby zwyczajne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To stary przepis znaleziony w książeczce wydanej na początku ubiegłego stulecia.

Baby zwyczajne

Składniki:

Baby zwyczajne

 

  • "Na garniec mąki przesianej i wygrzanej
  • wziąć 10 łutów drożdży,
  • rozpuścić w szklance mleka i wlać w mąkę,
  • dodać jeszcze 3 szklanki letniego mleka,
  • wymieszać ciasto, zabierając tylko połowę mąki, przykryć
  • i zostawić w cieple żeby podrosło.
  • Gdy ciasto podejdzie, wlać do niego 40 żółtek ubitych do białości
  • z półtora funtem cukru,
  • wymieszać z resztą mąki,
  • dodać ćwierć funta słodkich siekanych migdałów,
  • 2 łuty gorzkich,
  • tartej cytrynowej skórki, krajanej cykaty,
  • pół funta rodzenków bez pestek,
  • soli w miarę,
  • wymieszać, wybijać przez godzinę.
  • Potem wlać 3 szklanki sklarowanego masła
  • i bić ciasto jeszcze przez pół godziny, następnie postawić w cieple żeby podrosło."

 

Sposób przygotowania:

Baby zwyczajne
"Gdy dostatecznie podrośnie, wtenczas kłaść w formy wysmarowane masłem i wysypane bułeczką i postawić w ciepłem miejscu żeby podrosły. Kładąc ciasto w formy, trzeba kazać palić w piecu, a po wypróbowaniu go, gdy ciasto napełni formy wstawić ostrożnie do pieca, gdzie powinny zostawać przeszło godzinę. Wyjmując z pieca trzeba spróbować słomką, kładąc ją w środek baby; jeżeli po wyjęciu słomka sucha, to baba upieczona, jeśli wilgotna, to trzeba jeszcze wstawić do pieca na kwadrans. Lekkość i pulchność bab zależy od dobrego ubijania ciasta, które powinno być po domieszaniu każdej przyprawy ubijane przez pół godziny. Masło wlewa się po zupełnem wybiciu ciasta i z niem jeszcze dobrze się wybija."

Piekąc 3 nieduże babki użyłam 1/4 ilości składników, po upieczeniu posmarowałam je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego, i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.



słowniczek:

łut = 12.67g

funt (32 łuty) = ok. 45 dag

garniec (4 kwarty) = 4 litry

kwarta = 1 litr kwaterka = 1/4 litra



Przepis, w pisowni oryginalnej, pochodzi z wydawnictwa:

PORADNIK DLA MŁODYCH GOSPODYŃ.

Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowania zapasów spiżarnianych.

Wydanie szesnaste znacznie powiększone. Cena rb. 1 kop. 20. Kartonowy egz.rb.I kop.50.-,w ozdobnej oprawie rb.1kop.80. WARSZAWA. Nakład Ferdynanda Haesick'a 1902.