jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1958]

Bakaliowy gulasz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Schab pieczony z morelą, czy śliwką kalifornijską podany na zimno zawsze smakuje i często gości w naszych domach , zwłaszcza na świątecznym stole. Dziś polecam połączenie suszonych owoców z wieprzowiną na CIEPŁO!!!

Bakaliowy gulasz Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bakaliowy gulasz

SKŁADNIKI:

  • 900 gram wieprzowiny,
  • 2 cebule,
  • 100 gram moreli suszonych,
  • 6 fig,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • ok 50 gram suszonej śliwki kalifornijskiej
  • olej,
  • 0,5 szklanki czerwonego wina,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • bulion do podlania (około 0,5 litry),
  • przypraw do gulaszu,
  • ostra papryka,
  • tymianek,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • ok 1/3-0,5 łyżeczki cynamonu,
  • pęczek natki pietruszki

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Bakaliowy gulasz

ETAP 1

Bakaliowy gulasz
Pokrojona cebulę wrzucamy na olej

Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju.

ETAP 2

Bakaliowy gulasz
Przygotowane mięso oprószamy przyprawami

Przepłukane i osuszone mięso kroimy w kostkę o boku około 1,5- 2 cm. Pokrojone oprószamy przyprawą do gulaszu i tymiankiem.

ETAP 3

Bakaliowy gulasz
Kostki mięsa dokładnie obsmażamy

Tak przygotowane mięso dodajemy do cebuli i dokładnie obsmażamy. Pod koniec smażenia podlewamy je winem.

ETAP 4

Bakaliowy gulasz
Obsmażone mięso podlewamy bulionem i przecierem pomidorowym

Gdy wino odparujemy mięso podlewamy przecierem pomidorowym i połową bulionu. Gulasz przykrywami i dusimy do momentu jak mięso będzie gotowe. W trakcie podgrzewania uzupełniamy zredukowany płyn bulionem.

ETAP 5

Bakaliowy gulasz
Przygotowujemy bakaliową mieszankę

Między czasie przygotowujemy bakalie. Morele i śliwki przekrawamy na połowę. Figi przekrawamy na 4 części, a rodzynki i żurawinę pozostawiamy bez rozdrabniania.
Przygotowane bakalie dodajemy do gulaszu na ok 10 minut przed końcem gotowania. Po ich dodaniu gulasz zagotowujemy, ewentualnie podlewamy wodą (wszystko zależy jaką chcemy uzyskań końcową konsystencję). Na koniec doprawiamy go do smaku cynamonem, papryką , pieprzem oraz dodajemy ok 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki.
Tak przygotowany gulasz podajemy w towarzystwie ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.