jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bakaliowy piernik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Na święta u mnie w domu obowiązkowo musi być piernik. Najlepszy jest bogaty w bakalie.

Bakaliowy piernik

Składniki:

Bakaliowy piernik

 

  • Tortownica o średnicy 18 cm
  • Składniki:
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 małe jajka,
  • 0,5 szklanka cukru,
  • 1/4szklanki oleju,
  • ¼ słoiczka dowolnego dżemu,
  • 0,5 szklank1 mleka,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 przyprawy do piernika,
  • Bakalie – około 0,5 szklanki (orzechy pokrojone, morele, rodzynki) do ciasta
  • 1 łyżka kakao
  • Dodatkowo:
  • Czekoladowa polewa,
  • Około 1 szklanki bakalii ( u mnie orzechy laskowe, morele, żurawina, rodzynki) do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowy piernik
Jajka wybijamy do miski. Dokładamy do nich cukier. Ubijamy na puszystą masę. Bakalie łączymy ze sobą i oprószamy mąką. Sypkie składniki ( mąka, kakao, soda, przyprawa do piernika) mieszamy ze sobą. Do ubitej masy jajecznej dajemy na przemian sypkie składniki, olej i dżem. Na końcu wsypujemy bakalie. Mieszamy je już za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownice. Pieczemy w 180°C około 45 min. Gotowe studzimy. Przestudzone ciasto oblewamy polewą. Na polewę wykładamy pokrojone bakalie. Gotowe.