Sposób przygotowania:
Bakłażan a'la Hajduga
1# Bakłażan Bakłażana przekroić wzdłuż na plastry ok. 0,5 cm, od zielonej szypułki do dołu, ale tak by nie przeciąć skórki na dole. Plastry rozchylić i posypać sola. Bakłażana odwrócić nacięciem do dołu i zostawić na ok. 10 min. (jeśli posiada goryczkę to pozbędziemy się jej). Następnie warzywo trzeba opłukać pod bieżąca woda i szybko osuszyć papierowymi ręcznikami. Plastry ponownie posolić, natrzeć czosnkiem, posypać pieprzem i posmarować oliwą. W nacięcia wkładamy plastry wędliny (salami), żółtego sera i talarki pomidora i cebuli. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Przekładamy do niego bakłażana, posypujemy suszoną bazylią i skrapiamy całość oliwą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do około 180°C (góra dół) przez ok. 45 min. 2# Ryż Do garnka o pojemności od 3 l wlewam wodę do ok. ⅔ pojemności, którą należy posolić w wystarczającej ilości, np. 3 łyżeczki soli. W momencie jak posolona woda zaczyna się gotować wsypuję odmierzoną wcześniej szklankę ryżu, który po mniej więcej 12-15 min powinien być już ugotowanym [powinien osiągnąć odpowiednią twardość (miękkość)]. Wtedy należy go odcedzić oraz postraszyć zimną wodą, by się nie sklejał. W przypadku stosowania ryżu w torebkach należy postępować zgodnie z instrukcją obsługi umieszczonej na opakowaniu. 3# Sos Śmietanę wlać do garnka, dolać pół szklanki wody + połowę tubki przecieru pomidorowego, sól i trochę pieprzu, następnie podgrzać mieszając (prawie że do zagotowania). W tym czasie należy zamieszać w połowie szklanki wody dwie łyżeczki mąki i wlać do powstającego sosu. Pozostało tylko zamieszać i krótko zagotować (30 – 60 sekund) oraz przelać do sosjerki. Smacznego :)) PS Można podawać z winem (np. Chardonnay lub Chablis)
góralka
eli_555
Jojo
domel
Dorcia
grazka
Zosia62