pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Barszcz biały

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do garnka z wywarem (ew. z rozpuszczoną 1 lub dwiema kostkami rosołowymi) wkładamy suszone grzyby, białą kiełbasę, kawałek wędzonego boczku.

Barszcz biały

Składniki:

Barszcz biały

 

  • 1 butelka gotowego zakwasu - taki zakwas można samemu zrobić, ale to trzeba być na emeryturze ;-),
  • 1 ½ litry wywaru jarzynowego lub wody (może być z kostki rosołowej),
  • 4 pętka białej kiełbasy,
  • ¼ kg wędzonego boczku lub bekonu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 4 jajka (niekoniecznie),
  • śmietana 22 %,
  • 6 grzybków suszonych,
  • sól,
  • pieprz w kulkach,
  • liść laurowy,
  • 2-3 ziela angielskie,
  • majeranek,
  • natka.

Sposób przygotowania:

Barszcz biały
Do garnka z wywarem (ew. z rozpuszczoną 1 lub dwiema kostkami rosołowymi) wkładamy suszone grzyby, białą kiełbasę, kawałek wędzonego boczku. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 min. Po tym czasie kiełbasę i boczek wyjmujemy na talerz do ostygnięcia. Teraz dusimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy sprasowany czosnek i chwilkę dusimy. Podduszoną cebulkę wkładamy do garnka. Do tak przygotowanego wywaru wlewamy zakwas bez fusów, które zwykle zalegają dno butelki. Dodajemy majeranek i gotujemy około 15 min. Po tym czasie odstawiamy zupę z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ew. solą do smaku. Kiełbasę i boczek kroimy w plasterki, układamy na talerze i zalewamy barszczem dekorujemy natką.



http://kuchnia.nethit.pl/topic16.html#p164