Sposób przygotowania:
Barszcz biały
Do garnka z wywarem (ew. z rozpuszczoną 1 lub dwiema kostkami rosołowymi) wkładamy suszone grzyby, białą kiełbasę, kawałek wędzonego boczku. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 min. Po tym czasie kiełbasę i boczek wyjmujemy na talerz do ostygnięcia. Teraz dusimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy sprasowany czosnek i chwilkę dusimy. Podduszoną cebulkę wkładamy do garnka. Do tak przygotowanego wywaru wlewamy zakwas bez fusów, które zwykle zalegają dno butelki. Dodajemy majeranek i gotujemy około 15 min. Po tym czasie odstawiamy zupę z ognia i dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ew. solą do smaku. Kiełbasę i boczek kroimy w plasterki, układamy na talerze i zalewamy barszczem dekorujemy natką.
http://kuchnia.nethit.pl/topic16.html#p164
http://kuchnia.nethit.pl/topic16.html#p164
astra
kunia_080286
pinecha
Musi wyjść rzadkie ciasto. Kiedy płyn ostygnie dolewamy litr letniej wody i wkładamy skórkę chleba razowego.
Przelewamy to do szklanego słoja, obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu. Po trzech dniach zakwas będzie gotowy.
kunia_080286
pinecha
podaję link do przepisu:
http://kulinaria.uwrocie.info/index.php?option=com_content&view=article&id=16:zakwas-na-ur-lub-barszcz-biay-czyli-witeczne-przygotowania&catid=87&Itemid=15