Sposób przygotowania:
Barszcz biały 5
Z kości,białej kiełbasy,obranej marchewki i 1.1/2 cebuli gotujemy bulion,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie,kostkę rosołową wołową(na małym ogniu około 1.1/2 godziny).Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę,bulion przecedzamy przez sito.kiełbasę i marchewkę kroimy w kostkę i z powrotem dodajemy do bulionu.Dodajemy również ziemniaki i majeranek.Gotujemy do miękkości ziemniaków,w tym czasie smażymy na maśle połowę cebuli,na złoty kolor,do cebuli dodajemy mąkę i szybko mieszamy smażąc jeszcze chwilkę tak by mąka się nie przypaliła,dodajemy zimną śmietanę mieszamy na gładką masę i wszystko dodajemy do zupy,Zakwaszamy octem,doprawiamy solą i pieprzem,kiedy zupa się zagotuje odstawiamy.Podajemy z jajkiem i koperkiem.