Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński wg Buni:
Buraki i warzywa obrać , umyć i pokroić w paseczki, ziemniaki w kostkę , ogórek i por w pół plasterki, cebulę w piórka .Włożyć do garnka razem z mięsem .Dodać ziele angielskie, liście laurowe . Zalać wodą .Doprowadzić do zagotowania .Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 1 godzinę .Wyjąć mięso , usunąć kości , podzielić na kawałki i dodać do zupy . Fasolę odsączyć z zalewy i dodać do zupy razem z koperkiem . Zagotować. Doprawić zupę przyprawą do zup, pieprzem mielonym , przecierem pomidorowym , sokiem z cytryny . Wlać śmietankę .Podawać posypany natką pietruszki . Można też wykorzystywać gotować mieszankę ( mrożonkę ) ,, Barszcz ukraiński " uzupełniając tylko składniki których w niej nie ma . Dziś ugotowałam na wywarze z gotowania golonek ( kilka dni temu gotowałam - wywar ostudziłam i zamroziłam , a dziś zużyłam ). Ślimaczek na zdjęciu jak zwykle przy daniach które ,, same się robią " czyli ,, leniwe gotowanie ".
kinga
eli_555
Jojo
msewka
A.B.