Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Barszcz z fasolą wg Babcigramolki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Klasyczne danie jednogarnkowe .Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się jakąś wariację dania. Ja robię to tak .

Barszcz z fasolą wg Babcigramolki

Składniki:

Barszcz z fasolą wg Babcigramolki

 

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 średnie buraki ( najlepiej podłużne )
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera ( taki jak w gotowej włoszczyźnie )
  • 1/6 pora
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki – średniej wielkości
  • 1 szklanka fasoli białej duże ziarna w sosie własnym ( z puszki lub słoika- odcedzonej )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • przyprawa do zup ( jaką kto używa – maggi, Vegeta , Jarzynka , kostka bulionowa Knorra )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki ( płaskie mąki )

 

Sposób przygotowania:

Barszcz z fasolą wg Babcigramolki


Udko z kurczaka , obrane i umyte warzywa ( marchew pokrojoną w plasterki , reszta w całości ) , ziele angielskie , liść laurowy, przyprawa do zup - zalać wodą ( 3 szklanki ) i lekko osolić . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 1 godzinę . Pokrojone w słupki buraczki zalać w drugim garnuszku 2 szklankami wody i gotować 40 minut . Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę , seler, por , liść laurowy i ziele angielskie .Wlać do niego ugotowane buraczki razem z płynem z gotowania. Dołożyć fasolę .Zagotować . Doprawić do smaku przyprawą do zup , pieprzem mielonym , sokiem z cytryny .Zagęścić rozrobioną z zimną wodą mąką .Zagotować .Wlać śmietankę . Między czasie w trakcie gotowania zupy ugotować w osolonej wodzie ziemniaki , odcedzić i zrobić z nich puree . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano pokrojoną w ,, piórka „ cebulę . Podawać kładąc na talerzyku obok porcję puree ziemniaczanego okraszonego cebulką ,a zupę w miseczce . Posypać natką pietruszki . Można oczywiście buraczki włożyć na początku razem ze wszystkimi składnikami i gotować w jednym garnku , a mięso obrać od kości i włożyć powrotem do zupy .Ja robię to w ten sposób bo mięso z zupy zużywam potem do pierogów, naleśników , sałatki drobiowej i nie chcę by było zabarwione sokiem z buraków, a taka zupa z fasolą zupełnie nam wystarcza .