Sposób przygotowania:
Barszcz z krokietem
Do garnka wkładamy kość wędzoną,oczyszczone liście por,cebulę,jabłko pokrojone w ćwiartki,zmiażdżony czosnek,zalewamy zimną wodą lekko solimy i na średnim ogniu gotujemy wywar ok.1h.Buraki obieramy,płuczemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.W połowie gotującego się wywaru dodajemy buraki i zmniejszamy płomień,wlewamy ocet.W między czasie kapustę płuczemy kroimy drobno i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego,cebulę kroimy w drobną kosteczkę szklimy na maśle dodajemy do kapusty.Groch gotujemy do miękkości łączymy z kapustą doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia (można dodać łyżkę mąki pszennej,lub bułki tartej jak farsz będzie za wodnity,lub przecedzić wodę przez gęste sito).Składniki ciasta naleśnikowego łączymy energicznie mieszając trzepaczką w misce tak aby nie było grudek.Smażymy cienkie naleśniki.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku,dodajemy koncentrat buraczany sprawdzamy smak.Na blacie kuchennym rozkładamy naleśniki,na środek wykładamy farsz zwijamy w krokiety,panierujemy w mące,jaku,bułce tartej i smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron.Podawać na ciepło. Smacznego.