buciol78

buciol78

Szef Kuchni
[Przepisów: 71]

Barszcz z krokietem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krokiety tym razem z kapustą i grochem.Polecam

Barszcz z krokietem

Składniki:

Barszcz z krokietem

 

  • Barszcz:

 

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ok.3 szklanek wody mineralnej gazowanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • 50ml.oleju słonecznikowego lub innego
  • farsz:

 

  • 70dag. kapusty kiszonej
  • 1 szklanka grochu łuskanego (dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ziela angielskiego
  • 2-3 liścia bobkowego
  • sól,pieprz,magii,cukier do smaku
  • panierka:
  • mąka,jaja,bułka tarta
  • olej do smażenia krokietów

 

Sposób przygotowania:

Barszcz z krokietem
Do garnka wkładamy kość wędzoną,oczyszczone liście por,cebulę,jabłko pokrojone w ćwiartki,zmiażdżony czosnek,zalewamy zimną wodą lekko solimy i na średnim ogniu gotujemy wywar ok.1h.Buraki obieramy,płuczemy i trzemy na tarce o grubych oczkach.W połowie gotującego się wywaru dodajemy buraki i zmniejszamy płomień,wlewamy ocet.W między czasie kapustę płuczemy kroimy drobno i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego,cebulę kroimy w drobną kosteczkę szklimy na maśle dodajemy do kapusty.Groch gotujemy do miękkości łączymy z kapustą doprawiamy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia (można dodać łyżkę mąki pszennej,lub bułki tartej jak farsz będzie za wodnity,lub przecedzić wodę przez gęste sito).Składniki ciasta naleśnikowego łączymy energicznie mieszając trzepaczką w misce tak aby nie było grudek.Smażymy cienkie naleśniki.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku,dodajemy koncentrat buraczany sprawdzamy smak.Na blacie kuchennym rozkładamy naleśniki,na środek wykładamy farsz zwijamy w krokiety,panierujemy w mące,jaku,bułce tartej i smażymy na złoto-brązowy kolor z obu stron.Podawać na ciepło. Smacznego.