kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Święta nie mogą odbyć się bez barszczu! Upieczone buraki nadają głębi smaku oraz nieco słodkości. Dodatek w postaci uszek z farszem grzybowo-kapuścianym komponuje się znakomicie.

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami

 

 

  • Na uszka:
  • 300g maki pszennej tortowej
  • żółtko jajka
  • 160ml gorącej wody
  • 50g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • około 20 suszonych grzybków
  • kiszona kapusta
  • 2 łyżki masła
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Barszcz z pieczonych buraków z uszkami
Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy).Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy.

Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem odcedzić i podgrzać ale nie zagotować bo straci kolor!

Uszka: W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i przesmażamy na niej kiszona kapustę. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy do miękkości dolewając wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami
Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy.
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami
Buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę około 1x1cm.
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami
Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku.
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami
Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko.