jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Bazyliowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast. Ponieważ dość często je wykonuję staram się wymyślać nowe smaku, nowe połączenia.

Bazyliowy sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bazyliowy sernik

 

  • Tortownica o średnicy 24 cm
  • Spód:
  • 20 dag mąki,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 10 dag margaryny,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka,
  • Ser:
  • 1 kg sera (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła,
  • 25 dag dag cukru pudru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 7 jajek,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki krupczatki,
  • 1 olejem cytrynowy,
  • Dodatkowo rodzynki do środka,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • Bazyliowa śmietanka:
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 garście liści bazylii,
  • sok w ½ cytryny,
  • cukier puder do smaku –około 2 łyżki,
  • Kilka kostek białej i mlecznej czekolady.

 

Sposób przygotowania:

Bazyliowy sernik
SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę. Nakłuwamy widelcem. SER; Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W następnej kolejności dodawać cukier waniliowy, ser, olejek. Całość ponownie miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z budyniem. Oddzielnie ubijamy pianę z białek. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.Tak przygotowany ser wylewamy to ciasto kruche, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C. Upieczony studzimy. Z przestudzonego sernika przed wylaniem bazylikowej śmietanki można delikatnie ciągnąc zrumieniony wierzch (niekoniecznie).BAZYLIOWA ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki). Bazylię miksujemy wraz z mlekiem. Do zmiksowanej dokładamy sok z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier oraz bazylikowy mus. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Bazyliową śmietankę wylewamy na przestudzony sernik. Na śmietankę ścieramy czekoladę (ilość według uznania). Całość wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. Gotowe.
Bazyliowy sernik
Dno tortownicy wykładamy przygotowanym ciastem kruchym
Bazyliowy sernik
Składniki masy serowej dokładnie miksujemy
Bazyliowy sernik
Liscie bazylii przekładamy do garnka. miksujemy
Bazyliowy sernik
Do ubitej śmietanki dodajemy bazyliowy mus