Sposób przygotowania:
Bazyliowy sernik
SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę. Nakłuwamy widelcem. SER; Białka oddzielamy od żółtek. W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W następnej kolejności dodawać cukier waniliowy, ser, olejek. Całość ponownie miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z budyniem. Oddzielnie ubijamy pianę z białek. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.Tak przygotowany ser wylewamy to ciasto kruche, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C. Upieczony studzimy. Z przestudzonego sernika przed wylaniem bazylikowej śmietanki można delikatnie ciągnąc zrumieniony wierzch (niekoniecznie).BAZYLIOWA ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki). Bazylię miksujemy wraz z mlekiem. Do zmiksowanej dokładamy sok z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier oraz bazylikowy mus. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Bazyliową śmietankę wylewamy na przestudzony sernik. Na śmietankę ścieramy czekoladę (ilość według uznania). Całość wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. Gotowe.