Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa w kwarcie miodu pitnego
Kiełbasę nakłuć igłą w kilku miejscach. Włożyć na wrzącą wodę, gotować 10-15 minut, wyjąć. Miód pitny i pszczeli wlać do rondla, dodać goździki i cynamon, wymieszać, zagotować. Mąkę rozrobić z odrobiną wody. Dodać do sosu, zamieszać. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Kiełbasę przełożyć do sosu, rondel przykryć, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Masło stopić w rondlu, włożyć jabłka, oprószyć majerankiem, przesmażyć. Kiełbasę wraz z sosem podgrzać, wyłożyć na talerze. Obok ułożyć kawałki jabłek. Porcja 550 kcal.
mysliwa