Sposób przygotowania:
Bigos
Kapustę kroimy. Przelewamy ją na durszlaku wodą.
Wsadzamy kapustę do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
Kiedy pogotuje się z 20 minut odcedzamy ją i zalewamy ponownie wodą.
Gotujemy ponownie i znów po ok 20 minutach odlewamy wodę i zalewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Wody nie może być dużo aby nam kapusta nie "pływała".
W osobnym garnku gotujemy grzyby.
Kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy ją na smalcu. Następnie przekładamy ją do miski.
Kolejno podsmażamy także boczek, mięso z łopatki oraz mięso mielone.
Jeśli kapusta jest już gotowa tzn ugotowana rozdzielamy ją na 2 części. Jedna zostaje w garnku a druga przenosimy do drugiego garnka o podobnej wielkości. Robimy to aby nam się wszystko ładnie mieszało.
Do każdej kapusty dodajemy po połowie z każdego podsmażonego mięska i bardzo dokładnie mieszamy.
Zmniejszamy płomień i nadal gotujemy.
Ugotowane grzyby kroimy na kawałeczki i razem z małą ilością wody powstałej z ich gotowania rozdzielamy po równo między garnkami z bigosem.
Dokładnie mieszamy.
Teraz dodajemy przyprawy.
Wrzucamy po 5 listków laurowych, po 0,5 torebki pieprzu, po 15 ziarenek ziela angielskiego do każdego garnka.
Gotujemy od czasu do czasu mieszając aby nam się nie przypaliło.
Po około 20 minutkach wsypujemy do każdego garnka po torebce majeranku i po około 0.25 torebki słodkiej papryki.
Dosmaczamy solą.
Na koniec ze smalcu i maki pszennej robimy zasmażkę, którą zaciągamy obydwa garnki z bigosem.
Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe!
* kapusty kiszone są różne i dlatego jeśli bigos wyda wam się ciut za mało kwaśny można go dokwasić koncentratem pomidorowym, nada on także naszemu bigosowi nieco ciemniejszą barwę :)
Smacznego!!!
Wsadzamy kapustę do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
Kiedy pogotuje się z 20 minut odcedzamy ją i zalewamy ponownie wodą.
Gotujemy ponownie i znów po ok 20 minutach odlewamy wodę i zalewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Wody nie może być dużo aby nam kapusta nie "pływała".
W osobnym garnku gotujemy grzyby.
Kroimy kiełbasę w kostkę i podsmażamy ją na smalcu. Następnie przekładamy ją do miski.
Kolejno podsmażamy także boczek, mięso z łopatki oraz mięso mielone.
Jeśli kapusta jest już gotowa tzn ugotowana rozdzielamy ją na 2 części. Jedna zostaje w garnku a druga przenosimy do drugiego garnka o podobnej wielkości. Robimy to aby nam się wszystko ładnie mieszało.
Do każdej kapusty dodajemy po połowie z każdego podsmażonego mięska i bardzo dokładnie mieszamy.
Zmniejszamy płomień i nadal gotujemy.
Ugotowane grzyby kroimy na kawałeczki i razem z małą ilością wody powstałej z ich gotowania rozdzielamy po równo między garnkami z bigosem.
Dokładnie mieszamy.
Teraz dodajemy przyprawy.
Wrzucamy po 5 listków laurowych, po 0,5 torebki pieprzu, po 15 ziarenek ziela angielskiego do każdego garnka.
Gotujemy od czasu do czasu mieszając aby nam się nie przypaliło.
Po około 20 minutkach wsypujemy do każdego garnka po torebce majeranku i po około 0.25 torebki słodkiej papryki.
Dosmaczamy solą.
Na koniec ze smalcu i maki pszennej robimy zasmażkę, którą zaciągamy obydwa garnki z bigosem.
Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe!
* kapusty kiszone są różne i dlatego jeśli bigos wyda wam się ciut za mało kwaśny można go dokwasić koncentratem pomidorowym, nada on także naszemu bigosowi nieco ciemniejszą barwę :)
Smacznego!!!