Sposób przygotowania:
Bigos
Kapustę płuczemy pod bieżąca wodą i odciskamy. Kroimy na niezbyt duze kawałki, aby nie ciągnęła się przy jedzeniu. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem –tyle aby przykryć kapustę, dodajemy liscie laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie. A międzyczasie… Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na ok. godzinę po tym czasie je odcedzamy. Mięso płuczemy. Boczek, mieso kroimy w kostkę- przyprawiamy. Gotujemy w osobnym garnku niż kapustę. Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do podlewania kapusty. Cebulę kroimy i podsmażany na oleju, dorzucamy wędlinę pokrojonę w kostkę.Podsmażany na wolnym ogniu do zarumienienia cebuli. Gdy kapusta będzie miękka dodajmey grzyby, mięso i wedlinę. W razie potrzeby podlewamy wodą z pod mięsa. Po ok. pół godziny odcedzamy chochla nadmiar wody i dolewamy wina. Nadal gotujemy. Doprawiamy i jeszcze gotujemy po jakiejs pół godzinie dodajemy przecier i jeszcze chwilę gotujemy.