Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bo na święta musi być bigos!;)

Bigos

Składniki:

Bigos

 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • Pół szklanki suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • Szklanka wytrawnego wina
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 łyzki przecieru pomidorowego
  • 1 kg mięsa (wołowe, wieprzowe, piętki z wędlin)
  • 200 g chudego boczku
  • Olej do smażenia
  • Sol, pieprz, ostra papryka- wg uznania

 

Sposób przygotowania:

Bigos
Kapustę płuczemy pod bieżąca wodą i odciskamy. Kroimy na niezbyt duze kawałki, aby nie ciągnęła się przy jedzeniu. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem –tyle aby przykryć kapustę, dodajemy liscie laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie. A międzyczasie… Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na ok. godzinę po tym czasie je odcedzamy. Mięso płuczemy. Boczek, mieso kroimy w kostkę- przyprawiamy. Gotujemy w osobnym garnku niż kapustę. Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do podlewania kapusty. Cebulę kroimy i podsmażany na oleju, dorzucamy wędlinę pokrojonę w kostkę.Podsmażany na wolnym ogniu do zarumienienia cebuli. Gdy kapusta będzie miękka dodajmey grzyby, mięso i wedlinę. W razie potrzeby podlewamy wodą z pod mięsa. Po ok. pół godziny odcedzamy chochla nadmiar wody i dolewamy wina. Nadal gotujemy. Doprawiamy i jeszcze gotujemy po jakiejs pół godzinie dodajemy przecier i jeszcze chwilę gotujemy.