Sposób przygotowania:
Bigos
Kapuste posiekac,posiekana przeplukac,odcedzic i przelozyc do duzego garnka.Zalac woda(ok1,5 litra),dodac listki laurowe,pieprz w kulce,ziele angielskie oraz gozdziki.Pokroic mieso wieprzowe i dorzucic do kapustyPostawic do gotowania,gotowac na malym ogniu do momentu za zrobi sie szklista ale nie miekka.W miedzy czasie odcedzic kapuste kiszona(ja mialam kupna,wiec nie byla zbyt kwasna)wode z kapusty zostawic ,nie wylewac.Kapuste kiszona rowniez zalac woda i gotowac przez ok.10-15 minut.Po tym czasie Kapusty przelozyc do jednego garnka,zostawic tyle wody by mogly sie spokojnie gotowac bez dolewania jej.Boczek kroimy,podsmazamy,gdy pojawi sie troche tluszczu dodajemy rowniez pokrojone wedliny i pozostawiamy na patelni do czasu az sie ladnie zrumienia.Cebule kroimy w krazki,podsmazamy na tej samej patelni,do cebuli dodajemy wedliny oaz boczek,mieszamy wszystko razem i dodajemy do kapusty.Wsypujemy przyprawe do bigosu,Gotujemy wszystko razem tak dlugo dokad mieso wieprzowe nie bedzie miekkie,w razie koniecznosci dolewamy kwasna wode z kapusty.Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy,pozostale przyprawy,sliwki suszone,mieso ugotowane wczesniej(rosolowe) Mieszamy,i w dalszym ciagu gotujemy.Gdy wszystko bedzie juz miekkie odstawiamy bigosik w chlodne miejsce i dnia nastepnego gotujemy przez jakies 30 minut ponownie,mozna poczekac jeszcze jeden dzien i dopiero wtedy konsumowac,po wczesniejszym ,ponownym gotowaniu.Smacznego:)
evita0007
elzbieta8960
Netka
Nie ma sprawy Elu,mam jeszcze troche,teraz jest najlepszy,przylatuj:D
Polpal
Wygląda, że nagotowałaś tego bigosu sporo, ślinka leci, mogłabyś przysłać trochę do Ameryki :)
Netka
Polpalku,z wielka checia ale cos czuje,ze gdybym go wyslala to niezlego bigosu bym narobila:):D
Natala1210