Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Książka Kucharska: Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigos

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bigosu nie robię czesto. Jeśli już robię to na pewno musi to być bigos kilkudniowy, to znaczy taki, który byl gotowany przez 2-3 dni.

Bigos Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos

 

  • 1 pokazna glowka kapusty

 

  • 1 sloik kapusty kiszonej

 

  • 1 peto kielbasy(dowolnej)

 

  • 300 g szynki(dowolnej-dobrej)

 

  • 400 gr miesa wieprzowego(moze byc np gulaszowe)

 

  • 400 gr gotowanego miesa z rosolu(zawsze jak mi zostaje mieso z rosolu to je zamrazam a potem wykorzystuje do bigosu na przyklad)

 

  • kawalek boczku(niezbyt tlustego,mialam ok.300 gr)

 

  • 3-4 duze cebule

 

  • 4 listki laurowe

 

 

 

  • 2 opakowania przyprawy do bigosu

 

  • 2 lyzki przecieru pomidorowego

 

 

 

 

  • dodatkowo do przyprawienia bigosu:

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos
Kapuste posiekac,posiekana przeplukac,odcedzic i przelozyc do duzego garnka.Zalac woda(ok1,5 litra),dodac listki laurowe,pieprz w kulce,ziele angielskie oraz gozdziki.Pokroic mieso wieprzowe i dorzucic do kapustyPostawic do gotowania,gotowac na malym ogniu do momentu za zrobi sie szklista ale nie miekka.W miedzy czasie odcedzic kapuste kiszona(ja mialam kupna,wiec nie byla zbyt kwasna)wode z kapusty zostawic ,nie wylewac.Kapuste kiszona rowniez zalac woda i gotowac przez ok.10-15 minut.Po tym czasie Kapusty przelozyc do jednego garnka,zostawic tyle wody by mogly sie spokojnie gotowac bez dolewania jej.Boczek kroimy,podsmazamy,gdy pojawi sie troche tluszczu dodajemy rowniez pokrojone wedliny i pozostawiamy na patelni do czasu az sie ladnie zrumienia.Cebule kroimy w krazki,podsmazamy na tej samej patelni,do cebuli dodajemy wedliny oaz boczek,mieszamy wszystko razem i dodajemy do kapusty.Wsypujemy przyprawe do bigosu,Gotujemy wszystko razem tak dlugo dokad mieso wieprzowe nie bedzie miekkie,w razie koniecznosci dolewamy kwasna wode z kapusty.Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy,pozostale przyprawy,sliwki suszone,mieso ugotowane wczesniej(rosolowe) Mieszamy,i w dalszym ciagu gotujemy.Gdy wszystko bedzie juz miekkie odstawiamy bigosik w chlodne miejsce i dnia nastepnego gotujemy przez jakies 30 minut ponownie,mozna poczekac jeszcze jeden dzien i dopiero wtedy konsumowac,po wczesniejszym ,ponownym gotowaniu.Smacznego:)
Bigos
W duzym garnku zagotowujemy kapuste razem z miesem wieprzowym,listkami laurowymi,ziaenkami pieprzu i ziela angielskiego
Bigos
Podsmazone wczesniej wedliny z cebula nadaza potrawie intensywniejszego smaku
Bigos
Bigos w trakcie gotowania.ze wszystkimi skladnikami(oprocz sliwek i przecieru pomidorowego)