Sposób przygotowania:
Bigos loli
W pierwszej kolejności należy bardzo dokładnie oczyścić, obrać i umyć włoszczyznę. Mięso również dobrze oczyścić. Te składniki włożyć do garnka, a następnie zalać wodą. Całość gotować razem i doprawić do smaku według własnego uznania przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym oraz pieprzem i solą. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękki to należy wyciągnąć je, a wywar z włoszczyzny i mięsa przecedzić. Mięso pokroić w kostkę. Główkę białej kapustę umyć i poszatkować, a następnie zalać bulionem i gotowa do miękkości. Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do dotującej się kapusty. Cebule obrać, przemyć ziemną wodą, żeby nie szczypały w oczy i pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną cebule podsmażyć na rozgrzanej margarynie. Cebule, kiełbasę oraz mięso wcześniej wyciągnięte z wywaru włożyć do garnka z kapustą i bulionem. Całość jeszcze gotować, a na koniec można jeszcze doprawić.