lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Bigos Staropolski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepisów na bigos jest tyle ilu kucharzy :-) sekret na pewno tkwi w składnikach i czasie jaki poswięcamy na jego przygotowanie.

Bigos Staropolski Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos Staropolski

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kapusty słodkiej
  • 25 dkg wołowiny
  • 25 dkg wieprzowiny
  • 25 dkg kiełbasy jałowcowej
  • 3 cebule
  • 4 dkg grzybów suszonych
  • 20 dkg boczku
  • 2 szkl. wina czerwonego wytrawnego
  • 2 jabłka
  • 25 dkg śliwek suszonych
  • mały koncentrat pomidorowy
  • owoce jałowca
  • 2 łyżki oleju
  • tymianek
  • kminek
  • ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz,
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Bigos Staropolski
Do pierwszego garnka wkładamy poszatkowaną słodką kapustę z namoczonymi śliwkami i płynem z namoczonych grzybów. Do drugiego garnka wkładamy kiszoną kapustę i dolewamy olej. Następnie dodajemy pokrojoną i usmażoną cebulę wraz z boczkiem. Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni i dodać soli i pieprzu, wrzucić do kiszonej kapusty. Gdy kapusta z pierwszego garnka będzie miękka dokładamy ją do garnka z kiszoną kapustą. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, pokrojone jabłka, koncentrat, wino i przyprawy. Bigos powinno się gotować i schładzać, tak przez minimum trzy dni. Brak płynu w bigosie uzupełniamy winem lub wodą.
Bigos Staropolski
wkładamy poszatkowaną słodką kapustę z namoczonymi śliwkami
Bigos Staropolski
dodajemy pokrojoną i usmażoną cebulę wraz z boczkiem.