kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Bigos wiejski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

super jedzenie, które się nigdy nie znudzi...

Bigos wiejski

Składniki:

Bigos wiejski

 

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty słodkiej
  • różne mięsa (wołowe, golonka, żeberka, kości wędzone0
  • wędlina różna ( kiełbasa, boczek, szynka)
  • grzyby suszone – garstka
  • śliwka kalifornijska
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • owoce jałowca
  • koncentrat pomidorowy – jak kto lubi
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos wiejski
Kapustę wypłukać jak jest za kwaśna, pokroić zalać gotującą wodą i gotować. W między czasie mięso obsmażyć na rumiano na patelni i dodać do kapusty, dodać namoczone wcześniej grzyby i śliwki i gotować na małym ogniu. Po 2 godzinach pokroić wędlinę i cebulę w kostkę i obsmażyć na patelni, dodać do bigosu. Na koniec dodać marchew startą na grubej tarce i kapustę słodką pokrojoną i przelaną wrzątkiem. Oczywiście odcedzić wcześniej. Wszystko razem jeszcze gotować około 1 godziny. Wyjąć kości i zostawić do następnego dnia. Znów podgotować około godziny i bigos gotowy.